BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

петак, 24. јул 2009.

Nica fensi letovanje






Nica, fancy letovanje
Prilično skupa, ali savršeno organizovana, Nica pruža kompletan letnji provod
Za Nicu je oduvek važilo da ima ponešto za svakoga, a to je manje-više istina.
Osim plaža i hladnih koktela, Nica ima i dobro opremljene umetničke muzeje, rimske ruševine, festivale, neke od najboljih restorana u Francuskoj, i klabing za svaku pohvalu.
Nica je glavni turistički centar na Azurnoj obali, i posle Pariza je druga najpopularnija turistička destinacija u Francuskoj.
PLAŽE
Obalom se smenjuju privatne i javne plaže, u glavnom sa krupnim i pljosnatim šljunkom koji lokalci zovu les galets (le gale).
Turistima se sugeriše da na plažu ponesu sandale za vodu, jer hodanje po galeima može da bude neugodno. Topless sunčanje je uobičajeno i prihvatljivo.
Privatne plaže se naplaćuju, ali su kompletno opremljene, i uz ligeštul se često dobija i veliki frotirski peškir, a kelneri donose piće do vaše ležaljke. Ulaz na privatne plaže je između 10€ i 20€, najčešće se dodatno naplaćuju suncobran (oko 5€) i ligeštuli (oko 15€), a unošenje sopstvene hrane je obično zabranjeno. Dan na nekoj od fancy privatnih plaža u Nici može da bude prilično skupo, ali i nezaboravno i krajnje opuštajuće iskustvo. Jedna od najboljih privatnih plaža u gradu je Castel Plage, odmah ispod tvrđave.
Javne plaže su besplatne, a unošenje sopstvene hrane, pića, i suncobrana je dozvoljeno. Pored plaža uvek ima nekoliko bistroa gde se prodaje snek, kao što je fougasse (fugas), lokalna vrsta pizze.
La Plage Publique de Beau Rivage je jedna od najboljih javnih / besplatnih plaža u Nici, nalazi se u neposrednoj blizini starog grada. Svako jutro se čisti, ima tuševe (topli tuš je oko 2€), toalete (oko 50 centi), kao i sefove za stvari i torbe (oko 2€). Plažom patroliraju i prodavci hladnog pića i krofni.
La Reserve je mala, ali vrlo popularna javna / besplatna plaža, sa tuševima i toaletima, kioskom na ulazu. Nalazi se levo od tvrđave, odmah pored škole za jedrenje i preko puta parka Parc Vigier (Park Vižie).
ATRAKCIJE
Vieux Nice (Stara Nica) je splet uskih i krivudavih ulica, sokaka i prolaza, sa živopisno obojenim kućama i prodavnicama. U Starom gradu se nalazi i Cours Saleya, cvetna pijaca koja je otvorena svakog dana, od 6 ujutro. Ponedeljak je rezervisan za buvlju pijacu.
Colline du Château je park smešten na brdu između starog grada i luke. Okružen je tipično mediteranskim rastinjem kao što su bor, rogač, smokva, i aloja. Ima impresivan vodopad, igralište za decu, a tu se nalaze i srednjevekovne ruševine, kula Tour Bellanda (Kula belanda) i Musée Naval (Pomorski muzej). Pogled koji se odatle pruža na Baie des Anges (Zaliv anđela) je spektakularan.
Tour Bellanda je masivna okrugla kula iz 16. veka, u kojoj je danas smešten Musée Naval (Pomorski muzej). U ovoj kuli je 1831. Hektor Berlioz komponovao uvertiru za operu Kralj Lir.
Musée Naval (Pomorski muzej) je relativno mali, ali sa dobrom postavkom brodskog oružja i instrumenata za navigaciju, kao i neverovatno preciznih maketa brodova.
Promenade des Anglais (Šetalište Engleza) je čuveni korzo duž obale. Ime je dobio po bogatim engleskim turistima koji su u 18. veku organizovali njegovu izgradnju, a lokalci ga danas zovu samo La Prom.
Hotel Negresco je sagrađen 1912. po projektu rumunskog arhitekte Anri Negreska. Uspeh hotela bio je kratkog daha, jer je ubrzo izbio prvi svetski rat, Negresco je pretvoren u bolnicu, a po okončanju rata je otišao pod stečaj. Porodica Augier (Ogije) je kupila hotel 1957. i luksuzno ga opremila, između ostalog fascinantnom kolekcijom umetničkih dela. Ručak u hotelskom restoranu košta od 45€ do 60€, a jedna od popularnijih narudžbina je Découverte (meni degustacije, u prevodu otkriće) po ceni od 130€. Negresco je 2003. stavljen u vrh liste od najboljih hotela sveta koju sastavlja kompanija The Leading Hotels of the World.
Quai des Etats - Units (Kej Sjedinjenih država) je korzo pored mora između Promenade des Anglais i kule iz 16. veka Tour Bellanda.
Musee d'Art Moderne et d'Art Contemporain (Muzej moderne i savremene umetnosti), ulica Promenade des Arts. Pored slika i skulptura, u muzeju je izloženo i više konceptualnih instalacija. Na krovu postoji terasa odakle se pruža fascinantan pogled na panoramu grada. Ulaz: besplatan.
NOĆNI ŽIVOT I KLUBOVI
Blu Boy Enterprise (9, rue Spinetta) najpoznatiji klub u gradu, postoji već 20 godina, i podjednako privlači i gej i strejt klijentelu. Pušta se house, disco, i funk, a klub radi svakog dana od sumraka do svitanja. Ispred ulaza su česte gužve.
Disco Butterfly (67, Que des Etats-Unis) je jedan od novijih kubova u Nici. Devojke ulaze besplatno do 00.30, a studenti imaju popust na piće, tako da je klub uvek pun mladih koji su spremni za zabavu. Često gostuju najpoznatiji DJ-evi, a pušta se i house i garage, i techno i disco. Otvoren je petkom i subotom.
Le Ghost (3 Rue Barillerie) jedan od vrlo hype klubova u Nici. Enterijer je u crnoj i crvenoj boji, postoji više separea, a piće je oko 4€. Pušta se jazz, house, trip-hop, i broken beat. Otvoren je svakog dana.
SMEŠTAJ
Nica je pravi veliki turistički centar u kojem se nalazi smeštaj svake vrste, od hostela, preko manjih i jeftinih hotela, do luksuza.
Villa Saint Exupery je 5 godina za redom bio izglasan za najbolji hostel u Francuskoj. Smešten je u nekadašnjem manastiru koji je pripadao katoličkom redu Karmelićana. Dvokrevetna soba u sezoni je 40€, a izvan sezone oko 25€.
Backpacker's Hostel Chez Patrick nalazi se 15 minuta hoda od mora i La Prom-a, i 5 minuta od železničke stanice. Dvokrevetna soba je u sezoni oko 55€, a izvan sezone 40€.
KLIMA
Nica ima mediteransku klimu sa blagom temperaturom tokom cele godine. Leti je između 20˚C i 30˚C, a zimi od 10˚ C do 20˚C.
Kiše ima umereno, najviše u novembru i decembru, a najmanje u julu. Sneg ne pada skoro nikad.

0 коментара: